BÂRFE, ZVONURI, CATERINCI. Vrem o ţară ca afară? Ne împodobim giratoriile?

PAMFLET

De cele mai multe ori sinăienii sunt foarte încântați când aleșii lor locali se plimbă pe-afară, în general pe bani publici pentru că, nu-i așa, aleșii nu se plimbă în dorul lelii, ei se duc să strângă idei pentru ca Sinaia să arate ”ca afară”… ne tot plângeam de statuia din centrul orașului, fostă rotitoare, statuie achiziționată cu 60 de mii de euro de Consiliul local Sinaia, statuie de pe care a început să se scorojească rău de tot vopseaua… Ne-am plâns de o altă operă de artă, amplasată în giratoriul de la intrarea spre Peleș, care semăna extrem de bine cu o țeavă de eșapament… probabil că nu înțelegem noi arta, că suntem proști… Aleșii noștri se plimbă și adună idei…

            În acest context nu putem decât să ne bucurăm că cei mai iubiți fii ai orașului nu au fost în Oslo să vadă sculpturile din Parcul Frogner. Ne-a apucat groaza, tot așa ca pe niște necunoscători de artă. Colecția evocatoare de figuri gigantice din bronz și granit este cunoscută sub numele de Vigeland Sculpture Arrangement sau Vigeland Park și nu seamănă cu nimic altceva pe scena artistică scandinavă!

            Ne-am documentat pentru dumneavoastră, și vă prezentăm un scurt istoric… Totul a început în 1924, când sculptorul norvegian Gustav Vigeland a decis să-și dedice restul vieții sale de lucru creării unei expoziții libere și deschise. Colecția rezultată cuprinde 212 de opere de artă puternice și este cel mai mare parc de sculpturi din lume atribuit unui singur artist. Luate împreună, lucrările spun o poveste profundă și emoționantă despre condiția umană. Cele mai multe dintre ele au fost finalizate în decursul turbulentului deceniu din 1939-1949.

            O călătorie artistică în adâncurile interioare ale sufletului uman poate să nu sune ca o plimbare în parc, dar în acest caz, exact asta este. Intrarea în Aranjamentul Sculpturii este ca și cum ai fi transportat într-un peisaj de vis suprarealist imaginat de o minte tulburată. Vei trece pe lângă o descriere a unui bărbat în mijlocul unei manifestări de nedescris de violență. Veți vedea faimoasa statuie Angry Boy a parcului, o întruchipare mai mare decât viața a furiei unui copil supărat. Oriunde te uiți, giganții din granit joacă o dramă epică împotriva frumuseții naturale a unei grădini de conac scandinave. Intens. Nu obții asta într-o plimbare medie, nu-i așa?

Cerul este limita

Aceste imagini puternice vă vor rămâne mult timp după ce ați părăsit parcul. Nu vei uita cu ușurință de Monolith. Ridicându-se 46 de metri din pământ și așezată în punctul cel mai înalt al parcului, sculptura seamănă cu un stâlp totem construit din corpuri umane încâlcite, cu membrele blocate în îmbrățișare strânsă și durabilă în timp ce se întind spre ceruri. Este vorba despre modul în care omenirea se străduiește să se apropie de lumea spirituală, sprijinindu-se una pe cealaltă pentru sprijin în acest efort nesfârșit și poate inutil. Tăiată din granit pe baza proiectelor inițiale ale Vigeland, piesa a necesitat 14 ani pentru trei sculptori.

            O altă lucrare notabilă a parcului este fântâna sa, înconjurată de statui de bronz care reprezintă copaci înconjurați de schelete și copii, o manifestare fizică a cercului vieții. Este strâns legat de sculptura finală din turneul tău, Roata vieții lui Vigeland. Realizată din lut, această piesă provocatoare este adesea considerată una dintre cele mai mari realizări ale artistului. Înfățișează un grup de adulți și un copil care se reunesc într-un cerc armonios. Când vă întoarceți spre casă, aceste figuri misterioase, atât violente, cât și senine, vor fi memoria vizuală definitorie a peisajului artistic al orașului.

            Ce ne făceam dacă ne trezeam cu o statuie ca cea din imagine prin centrul Sinaiei? Așa că este foarte bine cu țeava de eșapament și cu toți oamenii universali scorojiți… Și mai lăsați cârcota dacă nu vă pricepeți la artă și nu aveți sensibilitatea unui ales local din Sinaia!

You may also like...

Leave a Reply