In memoriam Ion Bucur, Primarul sinăienilor

Georgini PAVEL – membru al Consiliului local Sinaia

ZIAR DE SINAIA este un ”spaţiu” de exprimare liberă, iar răspunderea pentru cele

afirmate revine exclusiv autorilor în cauză. Redacţia şi colaboratorii nu îşi asumă

responsabilităţi pentru punctele de vedere formulate de alţi contributori.

„Actuala stare de lucruri din orașul nostru nu se datorează câtuși de puțin câtorva oameni. Abuzurile care se întâmplă zilnic în Sinaia nu ar fi posibile dacă și-ar face treaba așa cum se cuvine colegii mei din Consiliul Local, dacă șefii companiilor şi ai serviciilor din subordinea primăriei şi-ar face treaba așa cum ar trebui, dacă nu ar exista un adevărat aparat de delatori și turnători care să se ocupe de supravegherea și timorarea celor care nu sunt de acord cu actuala politică din orașul nostru, dar mai ales dacă noi, cei nemulțumiți de actuala stare de lucruri, nu am fi nepăsători la abuzurile pe care ceilalți trebuie să le înfrunte, sperând că nu vom ajunge și noi înșine să fim abuzați la rândul nostru. Istoria, din păcate, ne dovedește cu vârf și îndesat că în cele din urmă, dacă din nepăsare, frică, interes sau comoditate nu reacționăm la abuzuri, vom sfârși prin a fi și noi abuzaţi. (Citat aproximativ din Profesor Ion Bucur.)”

Asta îmi spunea acum mai bine de 20 de ani, regretatul meu profesor și fostul Primar Ion Bucur. Din nefericire lucrurile stăteau cam așa acum 20 de ani și astăzi stau chiar mult mai rău decât atunci.

Sunt implicat în politica sinaiană din 1999, când am fost rugat de fostul meu profesor domnul Ion Bucur (Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!) să mă alătur echipei sale din Alianța pentru România, în campania electorală din anul 2000, o campanie de succes, încununată cu obținerea mandatului de primar de către Domnul Profesor și a patru mandate de consilieri. Măcar postum, din respect și din dragoste pentru Domnul Profesor, voi încerca să spulber mitul absolut imbecil și mincinos că doar în ultimele 4 mandate s-ar fi făcut ceva în orașul nostru.

Este un mit mincinos pentru ca marile proiecte cu care s-a lăudat PNL în primele două mandate de după 2004, adică exact anii în care s-a reușit să se finalizeze niște proiecte notabile (din care PNL Sinaia mai trăiește politic și în zilele noastre), sunt începute în mandatul Domnului Profesor.

Spre exemplu, primele 4 dintre cele 6 blocuri ANL, cele din Platou, erau construite în proporție de 100%, PNL Sinaia nefăcând nimic altceva decât să împartă cheile, să taie panglica și să își asume fraudulos munca altora. A se nota că Domnul Profesor a reușit cu echipa de atunci ApR-PSD să construiască 4 blocuri ANL în 4 ani, PNL a reușit să mai construiască încă 2 blocuri ANL în 16 ani, dar a tăiat panglica pentru toate cele 6 construite. Memoria colectivă este scurtă.

Este și un mit imbecil, pentru că, spre deosebire de perioada 1990-2004, când autoritățile locale se puteau bizui doar pe banii locali și ceva firimituri de la centru, din anul 2004, grație aderării României la UE și NATO, prin efortul uriaș al Prim-Ministrului de atunci Adrian Năstase (astăzi înjurat de mai toată lumea), autoritățile locale au avut posibilitatea de a accesa fonduri europene, un instrument extrem de benefic în anii de început ai aderării. De aceea se cuvine să avem mai mult respect pentru primari, precum Domnii Bucur, Scăunaș sau Andrei, care au reușit să facă niște lucruri notabile cu extrem de puține resurse. Memoria colectivă este scurtă.

Este imbecil şi pentru că la toate acele proiecte de succes din mandatele 2004-2012 au lucrat nişte oameni extrem de valoroşi, consilieri în cadrul Consiliului Local Sinaia, care în acea vreme era extrem de echilibrat, ședințele de Consiliu fiind scena unor veritabile lupte politice care ținea și câte 6-7 ore pe ședință, până când hotărârile erau cele mai bune cu putință. Din 2012 PNL a reușit să câștige majoritatea absolută în consiliu, ședințele au devenit niște caricaturi în care consilierii PNL,     într-un mod complet iresponsabil, votează orice, fără niciun discernământ, iar rezultatele se văd din plin.

Dacă ar fi să punem la socoteală doar Colegiul Mihail Cantacuzino și cele 4 blocuri ANL, ctitorii integrale ale personalității care a fost Profesorul Ion Bucur sau realizările unei alte mari personalități precum Primarul Ion Scăunaș, responsabil pentru construirea Hotelurilor Internațional, Montana, Sinaia sau reabilitarea integrală a Hotelurilor Palace și Cota 1400, o să înțelegem  că „marile realizari” ale „epocii” PNL-iste  din ultimii 16 ani, sunt destul de subțiri și umflate rău cu pompa.

Cu speranța în mântuirea cea de pe urma, vă spun la revedere Domnule Profesor și sper să ne revedem cu toții în împărăția cerurilor. Amin!

Cu Dumnezeu înainte!

You may also like...

Leave a Reply