Patrimoniul trebuie protejat chiar prin cumpărare, dacă nu există altă soluție, dar… EXISTĂ NIȘTE MARI SEMNE DE ÎNTREBARE

Am citit un anunț în presa centrală despre municipiul Reșița. Nu este o greșeală, Reșița, nu Sinaia, și este din 2021…  Se spune în anunț că reșițenii care dețin construcții monumente istorice pot beneficia de bani de la Primăria Reșița pentru repararea și întreținerea acestora. Finanțările sunt cuprinse între 100.000 și 200.000 de lei, în funcție de tipul de lucrări ce urmează a fi realizate. „Cu prilejul aniversării a 250 de ani de siderurgie la Reșița, Primăria Municipiului Reșița, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului pentru Monumente Istorice, finanțează lucrări de întreținere și reparații a construcțiilor monumente istorice, cu scopul protejării patrimoniului istoric al orașului”, anunță primarul Ioan Popa.

            Exact ca la Sinaia, am gândit noi… Din câte monumente istorice are Sinaia și la ce buget uriaș comparat cu numărul de locuitori are, noi nu am auzit de o asemenea inițiativă… Pentru că nu este în mintea aleșilor locali de acum să gândească așa… Ei doar vor să cumpere, să aibă, să stăpânească…

            Nu vrem să fim înțeleși greșit. Noi suntem de părere că patrimoniul construit al Sinaia trebuie protejat cu orice preț… Valoarea clădirilor istorice nu se rezumă la piatra, cărămida sau mortarul din care sunt alcătuite, ci la valorile culturale pe care le întrupează, la semnificațiile cu care sunt investite de comunitate și la utilitatea pe care le-o dăm în prezent. Forma arhitecturală capătă sens numai prin oameni, și numai atunci când este interpretată prin raportare la viața reală, trăită, amintită sau imaginată. Patrimoniul construit al Sinaiei trebuie înțeles ca o mărturie pentru un anumit gust local al citadinului și un cadru de viață pentru o cultură urbană vie, transmisă și însuflețită peste generații. Mediul construit este, în acest sens, produsul istoriei locale, dar și producătorul ei. Patrimoniul construit este inseparabil de comunitatea care-l moștenește și îl crează.

            Patrimoniul trebuie protejat chiar prin cumpărare, dacă nu există altă soluție, dar…

Consiliul local Sinaia decide să achiziţioneze Vila Carola cu 400.000 de euro…

            În ședința Consiliului local de săptămâna trecută s-a decis, la inițiativa primarului ales al orașului, exercitarea dreptului de preemțiune al Consiliului local pentru Vila Carola, monument istoric, la prețul de 400.000 de euro. Cu alte cuvinte, Consiliul local cumpără Vila Carola de pe strada Octavian Goga cu 400.000 de euro. Am citit cu mare atenție materialele trimise consilierilor locali… Nu există niciun fel de motivație… Doar precizarea faptului că o societate vrea să vândă imobilul și neexercitarea dreptului de preemțiune al Direcţiei Județene pentru Cultură Prahova…   În mod normal, consilierii locali ar fi trebuit să amâne proiectul și să ceară diferite chestii de gen rapoarte de expertiză a imobilului, eventuale devize de reparație, pentru că vila este într-o stare de nedescris… Dar niciunul, cu excepția lui Tavi Birău nu s-a opus… Tavi a motivat că se opune din cauza faptului că nu e momentul acum să se cheltuie 400.000, în contextul în care orașul se împrumută pentru finalizarea spitalului… Ceilalți, probabil, se bazează pe experiența Marelui Arhitect al Orașului, pentru că nimeni nu a comentat nimic… Trebuie precizat aici că domnul Călin Miloş a fost absent…

Cât o să ne coste restaurarea ei?

            Nimeni nu are habar de chestia asta și cel mai puțin informați despre costuri sunt consilierii locali… Ce veți face, domnilor consilieri, dacă refacerea și restaurarea vilei (vă aducem aminte că este monument istoric, firmele care pot lucra la ea sunt extrem de puține și costurile sunt uriașe) vor costa, să spunem, patru milioane de euro? Sau zece? Pe unde o să scoateți cămașa? Sau de unde o să luați banii respectivi? O să-i aduceți de acasă sau o să băgați mâna adânc în sacul fără fund reprezentat de banii sinăienilor pentru această renovare?

            În cazul în care, în următorii ani ai dumneavoastră de mandat, nu se restaurează, ar fi normal să vi se impute toți cei 400.000 de euro?

            Prea v-ați obișnuit să cheltuiți banii sinăienilor fără să vă tragă nimeni la răspundere, domnilor consilieri… Faceți împrumuturi peste împrumuturi pentru tot felul de proiecte megalomanice, dar aprobați instantaneu, fără să știți pentru ce, o cheltuială de 400.000 de euro… Asta înseamnă că reprezentați interesele sinăienilor, nu-i așa?

Proiecte care sună foarte bine, tot cu dreptul de preemţiune la Sinaia

            Acum ceva timp a fost cumpărată (s-a exercitat dreptul de preemțiune al Consiliului local Sinaia) fosta Casă de Cultură a Sinaiei, de pe strada Cuza Vodă. Era prin aprilie 2018 și nu a costat decât 135.000 de euro… Care este starea ei acum? S-a cosit iarba din curte și s-a amplasat un panou uriaș… Atenție, pentru acest proiect există finanțare europeană… Acolo va fi construit un ”Centru S-LOC DE BINE”, având ca scop ”creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale în orașul Sinaia în scopul prelungirii stării de independență de mișcare a vârstnicilor și a încurajării activităților de socializare destinate acestor persoane, în concordanță cu Strategia Națională pentru Promovarea Îmbătrânirii Active și Protecția Persoanelor Vârstnice 2014-2020, dar și cu Strategia națională privind incluziunea socială și reducerea sărăciei pentru perioada 2015-2020.” Pe bune și fără glume… așa scrie, negru pe alb, pe afișul din față!

Care este scopul pentru care a fost aprobată cumpărarea Vilei Carola?

            Vila este de mult timp, de foarte mult timp, pe site-urile specializate în tranzacții imobiliare. Prețul ei inițial era undeva pe la 650.000 de euro… De ce credeți, domnilor consilieri, că nu s-a vândut? Pentru că era prețul prea mare sau prea mic? Pentru că nu au existat și nu există interese imobiliare pentru Sinaia? Chiar nu s-a găsit niciun miliardar dornic să aibă o superbă reședință de vară la Sinaia?

            Așa că nu putem să nu ne întrebăm dacă există sau nu interese ascunse în spatele acestei achiziții… Monumentul istoric Vila Carola nu ar fi plecat din Sinaia, indiferent de ce proprietar ar fi avut el… Și din nou, nu putem închide ochii la interesul din ce în ce mai crescut al unor persoane din politica locală față de această zonă…

            Tare ne este teamă că va avea aceeași soartă ca Stâna Târle… După finalizarea la cheie va fi donată societății comerciale Sinaia Forever și va produce de zece ori cât Stâna Târle… Vorbim de valori negative…

            Deci, ce veți face cu ea, domnilor consilieri?

Consiliului local Sinaia îi pasă de istoria oraşului pe care îl iubeşte…

            Dacă o să spuneți că are o valoare istorică, referindu-vă la întâlnirile lui Carol al II-lea cu Elena Lupescu, sau că aici a stat două luni Yehudi Menuhin, o să vă spunem, nu o să vă aducem aminte, pentru că habar nu aveți, că într-una din casele din Sinaia a avut loc şedinţa Consiliului de miniştri condusă de I.C. Brătianu în care s-a hotărât neutralitatea României la începutul Primului Război Mondial și în alta a locuit un prim-ministru a României… Pe acestea de ce nu le cumpărați, că sunt la vânzare, ambele? Și sunt tot pe lista monumentelor istorice…Vă spunem noi care sunt… Sau mai bine vă atașăm poze cu ele, urmând ca ducare nu mai puteți de grija sinăienilor, să le identificați!

You may also like...

Leave a Reply