Proiectul ”Alege Școala pentru viață!”, prezentat la Comarnic

Pe 26 mai 2021, la Comarnic a avut loc evenimentul de prezentare a proiectului ”Alege Școala pentru viață”, un proiect cu finanțare europeană demarat la 1 aprilie anul acesta și implementat de Fundația World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română.

Orașul Comarnic a avut șansa să fie inclus în acest proiect grație implicării preoților din localitate, și va participa la acțiuni alături de orașele Măneciu, din jud. Prahova, și Huși, din jud. Vaslui.

La întâlnirea de prezentare, care a avut loc la sala de ședințe a parohiei bisericii Sf. Gheorghe din Poiana, au participat reprezentanți ai Patriarhiei Române (prin pr. Constantin Naclad, manager de proiect) și ai bisericilor din localitatea noastră, ai fundației World Vision, ai autorităților publice locale, directorii unităților de învățământ  din Comarnic și profesori de religie, dar și reprezentanți ai comitetelor de părinți.

Programul pilot de stimulare a participării la educație a elevilor cu părinți plecați la muncă în străinătate va avea un număr de 270 de beneficiari cu vârsta între 3 și 17 ani, cu unul sau ambii părinți plecați în străinătate de o perioadă de timp de cel puțin 6 luni de zile. Dintre aceștia, aproximativ 40 de copii vor fi din Comarnic.

Activitățile se vor desfășura pe parcursul a doi ani și jumătate, mai precis până în 31 decembrie 2023, iar elevii vor fi sprijiniți psihologic, social, educațional și prin activități de tip after-school, excursii, ateliere tematice de lucru și tabere. De asemenea, școlile vor primi logistica necesară, printre care materiale educaționale și laptopuri. Mai mult, și părinții vor primi sprijin în cadrul acestui proiect, prin Școala Părinților și platforme de comunicare copil-părinte.

Din anul 2009, de când au fost demarate la nivel național primele proiecte „Alege Școala”, aproape 32.000 de copii au fost înregistrați în programe și au beneficiat de activitățile menite să prevină abandonul școlar.

Județul Prahova se remarcă prin numărul mare de părinți plecați la muncă peste hotare, ai căror copii sunt nevoiți să trăiască o copilărie privată de afecțiunea părintească, atât de importantă pentru dezvoltarea lor sănătoasă.

În localitatea noastră, acțiunile din acest proiect se vor desfășura la Biserica „Sf. Gheorghe” din cartierul Poiana, cu sprijinul dascălilor din oraș și al preoților, care vor asigura susținerea cursurilor și activităților, dar și a dlui Ștefan Stăicuț, asistent social însărcinat cu identificarea grupului țintă și efectuarea anchetelor sociale.

Proiectul aduce, astfel, laolaltă toți actorii comunității locale: școală, biserică, autorități locale, care au acum, datoria de a identifica publicul țintă, mai precis elevii și preșcolarii care pot deveni beneficiari ai proiectului ”Alege Școala pentru viață!”, urmând ca din toamnă să înceapă efectiv activitățile cu aceștia.

Alina Bunghez

You may also like...

Leave a Reply